Онлайн рекламата се индивидуализира на фона на кризата

Онлайн рекламата пострада от световната икономическа криза почти толкова, колкото и рекламата в печатните и електронни медии, но сега някои от най-важните играчи се връщат на терена, пише ДПА.
Гигантът Гугъл (Google) започва да прилага рекламна схема, която използва технология за проследяване на движението в мрежата, за да изчисли интереса на потребителите и да насочи индивидуализирани реклами към конкретния потребител.
Асоциацията на онлайн издателите съобщи, че разработва три нови рекламни формата, предназначени да се преборят с нарастващата склонност на „сърфистите“ в интернет просто да игнорират рекламните банери, които би трябвало да носят основната част от приходите.
Досега рекламите на Google работеха по два начина. Според единия на потребителя се представят реклами, които са сродни на понятието, въведено в търсачката. Другият метод използва програма, която автоматично анализира съдържанието на уебсайтовете и предлага реклами, които са близки до него.
Новата система на Google ще индивидуализира рекламите, но това има и предимства, и недостатъци.
„Вярваме, че е наистина ценно да можете да виждате реклами за нещата, които ви интересуват“, пише в официалния блог на Google вицепрезидентът по продуктовия мениджмънт на компанията.
Методът на Google обаче използва бисквитки (cookies), за да проследи „пътя“ на потребителите в интернет, което веднага води до спорове за поверителността на личното пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *