Шеф на НОИ опитал да измами НАП

Шеф на НОИ се опитал да преметне НАП, укривайки данъци.
За да си спести част от задълженията, ръководителят на РУСО в Кюстендил Кирил Тодоров към декларациите си за 2007 и 2008 г. представил два договора за дарения на стойност 1400 и 800 лева, предаде StandartNews.com.
Според документите парите били дадени за подпомагане на двама инвалиди от Кюстендил. Облагата за дарителя пък била, че с тях си икономисвал 602, 62 лв. от данъците.
Анонимни сигнали обаче уличили Тодоров във фалшифициране на договорите. След близо едногодишно разследване и събиране на доказателства, шефът на НОИ бе изправен пред съда с обвинения в имотна облага по чл. 212 ал. 1 и по чл. 313 ал. 2 от НК.
Сред свидетелите по делото са сестрите Камелия Котева и Емилия Хистова, които работят в РУСО и са подчинени на Тодоров. Двете са дъщери на единия от инвалидите- Здравко Котев, който дни след като според документа получил дарението, е починал. Пред съда Камелия Котева заяви, че едва преди месец си припомнила, че имало договор за дарение от Тодоров на името на болния й баща, но не знаела дали шефът й наистина му е дал парите. Преди това, по време на досъдебното производство Камелия, отрекла съществуването на договора. Сестра й Емилия Христова обаче заяви, че тя е написала договора за дарение, но не по своя инициатива и призна, че се е подписала вместо баща си на него.
Трябва да съм луд, за да жертвам работата си за 500 лв. данъчни облекчения и да вложа умесъл в това, заяви обвиненият шеф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *