ООН: Мръсните пари на организираната престъпност са спасили банките в разгара на кризата

Според директора на Управлението на ООН по наркотиците и организираната престъпност Антонио Мария Коста, по време на кризата чрез банките са били изпрани $352 млрд.
Главният борец с незаконния оборот от наркотици, директорът на Управлението на ООН по наркотиците и организираната престъпност Антонио Мария Коста, заяви, че в разгара на финансовата криза, когато банките отписваха десетки милиарди долари, много от тях са били спасени благодарение на парите на престъпни групи. В интервю за лондонското издание “Обзървър” той дори е посочил сумата, която е била изпрана – $352 млрд., без обаче да посочва конкретни банки.
Сензационното изявление на Антонио Коста поставя под съмнение твърденията на високопоставени чиновници от различни страни, които нееднократно посочваха, че в кризисни времена надеждно защитават финансовия сектор и икономиката като цяло от проникване на криминален капитал.
„В много градове и страни парите, получени от продажбата на наркотици, бяха единственият ликвиден капитал за инвестиции. През втората половина на 2008 г. проблемът на всички банки беше ликвидността. Затова ликвидният капитал се превърна в много важен фактор за функционирането и самото съществуване на финансовата система“, посочва Коста пред изданието.
Информацията за това, че парите на организираната престъпност са помогнали на редица банки да преживеят най-тежките времена от Втората световна война насам, е била получена от банковия сектор във Великобритания, САЩ, Швейцария и Италия. Изпраните пари са били насочени към икономиката и така са помогнали на хиляди компании да се справят с трудностите на кризата.
Специалисти твърдят, че голяма част от незаконните доходи на организираната престъпност традиционно се формират от търговията с наркотици. Според оценки на Управлението на ООН по наркотиците и организираната престъпност, общата сума на наркодоларите надхвърля $400 млрд. на година. Тези пари обикновено са насочвани към офшорни юрисдикции, но в кризисните времена към подобни механизми на изпиране се добавиха и банките.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *