Цената на банковата тайна

Това, че в очите на милиони състоятелни хора по цял свят именно Швейцария продължава да се асоциира като най-сигурното място на земята за съхранение на капитал е общоизвестно.
И макар в последните години под натиска на данъчните служби на редица държави швейцарските банкери да бяха принудени да правят отделни изключения от принципите си, усещането че алпийската страна е остров на спокойствието, където можеш да си държиш парите без да афишираш произхода и количеството им сред повечето инвеститори се запазва.
Един от авторитетните швейцарски икономически институти – ВАК Basel Economics наскоро изчисли, че пълната отмяна на банковата тайна ще доведе до това националните банки да загубят около четвърт от доходите си.
Според директора на института Урс Мюлер, при подобен сценарий почти всичките капитали на чужди лица и компании, вложени в швейцарската банкова система ще бъдат изтеглени. Това означава, че всеки четвърти франк от активите на компаниите от сектора в страната се формират именно благодарение на банковата тайна или реалната цена на мълчанието, коментира ДПА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *