ООН: Населението на България ще намалее с 35% до 2050 г.

ООН: Населението на България ще намалее с 35% до 2050 г.

През 2050 г. на Земята ще живеят общо 9,2 млрд. души, прогнозира доклад на ООН

15.03.2007

Населението на България ще намалее с 35% до 2050 г., а голяма част от Източна Европа ще се обезлюди. Това прогнозира доклад на отдела за дейности, свързани с населението, към Икономическата комисия на ООН.

През 2050 г. на Земята ще живеят общо 9,2 млрд. души, което е с 2,5 млрд. повече от сега. Делът на хората над 60-годишна възраст ще се утрои и ще достигне 22%, прогнозират експертите.

Половината от предвижданото нарастване на човечеството през този период ще се осигури главно от осем държави: Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, САЩ, Бангладеш и Китай.

Десетки милиони от тях ще емигрират в Европа и Америка, докато коренното население в повечето богати страни там ще продължава да изживява стагнация. Най-малко 2,2 млн. души ще пристигат там всяка година до 2050 г.

Депопулация се очаква в общо 46 страни

Сред тях са Германия, Италия, Япония, Южна Корея, повечето от бившите съветски републики и някои малки островни държави. През следващите 40 години хората в Русия например ще намалят от 140 на 108 млн. души.

Същевременно населението на Афганистан, Бурунди, Демократична република Конго, Либерия, Нигер и Уганда ще се утрои до 2050 г. То ще е и най-младо, предвижат експертите.

В индустриално развитите държави комбинацията „живеят по-дълго и имат по-малко деца“ ще доведе до увеличаване на броя на хората над 60-годишна възраст там от сегашните 245 млн. до 406 млн. в рамките на следващите четири десетилетия.

Общата световна тенденция е преход от период на висока смъртност и раждаемост към период на ниска смъртност и ниска раждаемост, отчитат експертите в доклада.

В развитите страни ще продължи тенденцията да няма достатъчно новородени, които да компенсират броя на умиращите, докато в най-слабо развитите държави раждаемостта ще спадне, но въпреки това ще се задържи по-висока, отколкото в останалата част на света.

Поради тези и други фактори населението в богатите райони като цяло ще остане непроменено до 2050 г., т.е. около 1,2 млрд. души. Същевременно в най-бедните региони то ще стане над два пъти по-голямо:

от 0,8 млрд. души през 2007 г. до 1,7 млрд. през 2050 г.

На практика нарастването на населението на Земята и на младите хора ще се дължи почти изцяло на по-малко развитите региони в света и най-вече на 50-те най-бедни държави. Там населението е и ще бъде сравнително младо, като се очаква съвсем леко да застарее в близко бъдеще.

Средната продължителност на живота ще остане най-висока в страните от Европа, а най-младо ще бъде населението в Афганистан, Конго, Ангола, Бурунди, Либерия, Нигер и Уганда, прогнозира ООН.

В страните от Източна Европа ще се запази най-ниската очаквана продължителност на живота сред индустриално развитите държави. В периода 2005-2010 г. тя ще бъде 68,6 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *