Разигравали съветски части на 35 години

Две дознания в прокуратурата има срещу седмината данъчни. Едното е по чл. 282 за длъжностно престъпление. Другото е за пране на пари и незаконно източване на 1,118 млн. лв. ДДС на фирма от Костинброд. Все още не са ясни конкретните обвинения срещу всеки от групата, заявиха за „Стандарт“ източници от Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Антимафиотите разработват операцията още от декември 2006 г. Сигналът е подаден от столична банка, която изразила опасения, че става дума за пране на пари. Банката трябвало да изплати сумата на два транша. Първият бил за 450 000 лв., а вторият – за 660 000 лв.

Освен опита за изпиране обаче проверката установява, че всъщност Красимир Стефанов иска да прибере едно и също задължение два пъти.

Самото натрупване на ДДС за 1,118 лв. също е криминално, твърдят разследващите. Използвала се класическа схема за източване на ДДС. В случая става дума за купуването и неколкократната продажба през няколко фирми на 3 997 570 резистори. Проверката установила, че зад гръмкото име „Резистори постоянни металослойни“ се крият съветски съпротивления без никаква стойност. Най-старите от тях са произведени в далечната 1971 г., най-новите – месеци след падането на режима на Живков през ноември 1989 г.

Прословутите резистори са продадени като залежала и негодна за употреба стока от фирма „Комсиг“ на Петър Велинов едва за 1670,83 лв. ДДС върху тях е само 334 лв.

След няколко препродажби стойността им скочила общо 2706 пъти до общата сума от 5,59 млн. лв. Така 37-годишният Красимир Трайков Стефанов от кв. „Зора“ в Костинброд е трябвало да прибере баснословните пари. Чистата печалба е 1 057 003 лв.

Според антимафиотите данъчният незаконно е отменил данъчни задължения за 3,3 млн. лв. на фирмата, установени с ревизионен акт. Той забравил да направи насрещна проверка, а се доверил единствено на декларацията от длъжника.

Част от тези пари – 1,1 млн. лв., са задължения от данък общ доход, които висшият данъчен служител отменил. „Силвестър“ трябвало да плати парите, защото проверка установила разлика от общо 2,7 млн. лв. между декларираните приходи и разходи за 2002 г. Тогава Стефанов извадил договор със сръбска фирма за заем от 2,7 млн. лв. След като данъчните отказали да признаят документа, той дал друг договор за 4 млн. лв.

Шефът на дирекция „Обжалвания“ Александър Свраков приел всички аргументи на Стефанов.

Димитър Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *