ООН: Нужен е нов морал в световната финансова система

Председателят на Общото събрание на Организацията на обединените нации Мигел дЕското Брокман обяви за успешно
приключили преговорите по документа, който трябва да бъде приет в края на започващата утре в ООН среща на върха за финансовата криза.

Нека да се надяваме, че ще имаме конференция, която отговаря на сериозността и изискванията на кризата, пред която е изправено човечеството, каза той.

Документът, който беше предмет на дълги дебати, все още предстои да бъде одобрен от 192-те страни-членки на ООН в края на двудневната конференция, която започва утре в централата на организацията в Ню Йорк.

Макар че не разкри конкретни подробности от съдържанието на документа, Брокман призна на пресконференция, че той е бил плод на известни компромиси и че процесът на изграждане на по-регламентирана световна финансова система ще бъде трудна задача.

Битката за демокрация никога не е лесна, посочи той.

Запитан дали развитите страни ще се съгласят да отделят значителна сума от бюджетите си за подпомагане на развиващите се държави, председателят на Общото събрание отговори: Аз съм човек на надеждата. Брокман допълни, че според него мащабите на кризата трябва да са убедили хората, че тези страни не може да продължават по пътя на егоизма, който предизвика толкова сериозни проблеми в световната икономика и че те ще направят необходимото за възстановяване на морала в световната финансова система.

Срещата на върха, посветена на световната финансова и икономическа криза и нейното влияние върху развитието, има за цел да събере световните лидери, които да дискутират възможностите за смекчаване на последиците върху най-уязвимите групи от световното население, както и начините за реформиране на световната финансова система.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *