Опасенията, свързани с ипотеките в САЩ, оказват натиск върху долара

Доларът поевтиня вчера, а борсовите индекси продължиха да спадат заради опасенията, че проблемите при вторичните ипотеки в САЩ ще навредят и на останалите сектори на икономиката. За разлика от вторник обаче, когато зелените пари загубиха позиции срещу йената, вчера те бяха потърпевши срещу европейските валути.

Според анализатори доларът се намира на прага на ново поевтиняване, което ще отрази оценките за по-слабо състояние на американската икономика, отколкото се е предполагало. В момента на пазарите съществува дилемата дали движенията в долар-йена през последните седмици отразяват закриванията на къси позиции в йената или се дължат по-скоро на слабост на долара.

Високодоходните австралийски и новозеландски долари, които сериозно пострадаха във вторник, вчера се представиха много добре и възвърнаха голяма част от загубите. Що се отнася до йената, някои специалисти се съмняват в нова нейна сила, тъй като достигнатите на 5 март стойности засега не могат да бъдат преодолени. В същото време опасенията за американската икономика може би са и преувеличени.

Междувременно настроенията спрямо стерлинга са за нови загуби, тъй като английската валута се оказа значително по-чувствителна от еврото при закриването на къси позиции в йената. Движенията в кроса евро-йена надхвърлиха тези в лира-йена само в един случай през последните две седмици. Ако се осъществи и втори етап на закриване на къси позиции в йената, то евро-лира ще получи добра подкрепа за продължение на поскъпването. Тази слабост на лирата се видя и вчера, когато тя достигна 8-месечно дъно срещу единната валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *