Малки компании стават жертви на безскрупулни спекуланти на Wall Street

От: Георги Пантеров

Всеки ден сделки на стойност 6 млрд. долара остават с незавършен сетълмънт в Щатите. Най-често тези сделки са т. нар. „голи“ продажби на късо, които сриват цените на по-малки компании, листвани в Nasdaq и DJIA, съобщи Bloomberg.

Късата продажба се реализира, когато инвеститор вземе на заем акции, които по-късно продаде. Ако цената на акцията падне, тогава инвеститорът изкупува по-евтините акции и ги връща, като реализира печалба от спада в цените на книжата. Късото продаване е законно в САЩ (в България все още не е).

Когато обаче спекулантите не вземат на заем акциите, но въпреки това ги продадат, това се нарича „гола“ продажба на късо. „Голите“ продажби на късо също са законни в САЩ, тъй като продавачът носи отговорността да достави акциите в края на пазарния ден и да приключи сделката. В някои случаи обаче технологичното време, нужно да се затворят всички такива сделки, поради големия обем сделки всеки ден на Wall Street, е дни, седмици или дори месеци. Така се отваря времеви прозорец, при който спекуланти могат да сринат цените на книжата на по-малките компании.

Даден спекулант може да продаде на късо няколко пъти несъществуващи акции. Така в един ден един участник на пазара може да продаде повече от 100% от акциите на компанията. Ако това стане организирано, т.е. няколко големи играчи на пазара започнат продажбата на късо на повече акции, отколкото всъщност имат, това създава изкуствено предлагане на акциите и срива цената на книжата на компанията.

Именно това стана с Overstock Inc., компания за търговия по интернет, които излизат с първично публично предлагане на Nasdaq през май 2002 г. От декември 2004 до декември 2005 акциите на Overstock падат от 77,18 до 28,02 долара. Според buyins.net, компания, следяща продажбите на късо, през 91% от пазарните дни Overstock са били продавани на късо „голи“. За този период са продадени на късо 86 млн. акции – около 420% от цялата копмания.

Друг такъв случай е понижението на книжата на Sedona Corp. с 50 на сто за 3 седмици.

Случаят с Global Inc., компания, занимаваща се с недвижимо имущество в Невада, е подобен. В даден момент инвеститор закупува с чек за 5 000 долара над 1 млн. акции от Global Inc. Това са 111% от всички акции, пуснати на пазара от Global Inc.

Според хора от инвеститорската страна на спора като Джеймс Канос от Kynikos Assoc. Ltd. шефовете на Оverstock и други подобни компании се опитват да намерят извинение за лошия мениджмънт на компаниите и го търсят в конспирации с къси сделки с акции.

Интересно е обаче, че много от членовете на депозитаря на Wall Street, отговарящ за коректното приключване на сделките – The Depository and Clearing Corporation (DTCC) са служители и на най-големите брокери, които реализират 10 млрд. къси продажби на година и са отговорни за много от неприключените сделки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *