ОПЕК запазва производството, разчита на повишено търсене на петрол

Държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) взеха решение да не променят квотите на производство и износ на суровината. На днешната среща във Виена се постигна консенсус производството да остане на сегашните си нива, а лидерите от организацията заявиха, че очакват търсенето на петрол да нарасне.
ОПЕК осигурява около 40 на сто от петрола, който се потребява по света, което придава голямо значение на решенията на организацията. Днешното заседание е второ от началото на годината, на което не се взима решение за промяна на предлаганото количество.
Постигнатото споразумение идва на фона на достигането на рекордни нивана американските петролни запаси. Освен това Международната агенция по енергетика обяви прогноза за свиване на потреблението с най-рязък темп от 1981 година насам. Въпреки това обаче от ОПЕК разчитат търсенето на петрол да нарасне през следващите месеци, съобщава Bloomberg.
През април 11 от страните от ОПЕК (с изключение на Ирак) са добивали общо по 25,81 млн. барела петрол дневно. Това означава, че спрямо март е регистрирано увеличение на производството с 225 хил. барела. При предишните заседания на лидерите на организацията пък бе договорено свиване до 24,845 млн. барела, което очевидно не е осъществено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *