Намалиха срока, в който ще се изплащат задълженията на банка с отнет лиценз

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще изплаща задължения на съответната банка към нейни вложители до гарантираните размери не по-късно от 20 работни дни от датата, в която БНБ й е отнела издадената лицензия за банкова дейност.
Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за гарантиране на влоговете в банките.
Досега срокът беше не по-късно от 45 дни от решението на БНБ. Само при изключителни обстоятелства фондът ще може да удължи срока от 20 дни, но с не повече от 10 работни дни.
До три работни дни от датата на решението на БНБ за отнемане на лицензия за банкова дейност назначеният квестор, ликвидатор или синдик е длъжен да представи на управителния съвет на фонда информация за влоговете в банката. Досега този срок беше 15 дни.

Управителят на фонда трябва не по-късно от седем работни дни преди започване изплащането на суми от фонда да оповести това в най-малко два централни всекидневника деня, от който вложителите на банката могат да получават плащания от фонда, както и банката, чрез която ще се извършват тези плащания.
Депутатите не приеха предложението при влог в чуждестранна валута на вложителя да се изплаща гарантираният размер на влога в съответната валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *