ОПЕК: Цената на петрола може да падне още заради по-топлата зима

Цената на петрола може да бъде поставена под още по-голям натиск, тъй като по-топлата зима се очаква да намали допълнително търсенето, предупредиха от организацията на страните износителки на петрол ОПЕК, която осигурява около 40% от петрола в световен мащаб.

Според официалните прогнози, дните, в които се очаква да се използва енергия за отопление в САЩ, ще бъдат с 12% по-малко от миналата зима, което предполага, че търсенето ще е по-ниско, се казва в месечния доклад на ОПЕК.

В същото време от ОПЕК заявяват, че времето напоследък не е толкова голям фактор в определянето на потреблението на горива в САЩ, тъй като делът на мазута е под 20% в търсенето за така наречените „средни дестилати“.

Цената на суровия петрол от сорта брент падна под 90 долара за барел в петък на фона на покачващото се предлагане и възприемането на по-мрачните икономически новини от пазара.

Свободното падане в цената на петрола засили натиска върху членовете на ОПЕК за предприемане на действия за ограничаване на предлагането, което, според анализатори, е малко вероятно да се случи преди срещата на организацията в края на ноември.

Саудитска Арабия обаче проявява нежелание да ограничи производството, с което рискува да изгуби пазарен дял в полза на други държави.

Нийл Аткинсът от Lloyd's List Intelligence заяви, че цената на петрола от сорта брент ще се движи между 75 и 90 долара за барел, сравнявайки настоящите пазарни условия с тези от 1986 г., когато ОПЕК бе принудена да намали драстично производството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *