Опозиционен лидер предупреждава: Путин да не посещава Южна Африка, защото ще бъде арестуван

Международният наказателен съд (МНС) издаде наскоро заповед за арест на президента на Русия, Владимир Путин, който трябва да присъства на конференция на БРИКС в южноафриканската провинция. Въпреки заповедта за арест, южноафриканското правителство планира да приеме руския лидер на срещата на върха, което е предизвикало безпокойство сред опозиционните лидери.

Опозиционният премиер, Алън Уинд, обвини Путин в това, че подкопава свободите на украинския народ и на тези, които му се противопоставят в собствената му страна. Той смята, че е неприемливо и достойно за съжаление, че националното правителство възнамерява да приеме Путин на срещата на върха на БРИКС, въпреки заповедта за арест. Уинде заяви, че южноафриканската провинция, в която се намира туристическият град Кейптаун, не само ще се бори за основните права и свободи на южноафриканците, но и е готова да покаже солидарност с Украйна, като заеме позиция срещу грубата сила, отприщена от Русия срещу цивилното ѝ население.

Алиансът на БРИКС включва нововъзникващи икономики, сред които Русия, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, като редица други страни изразяват желание да се присъединят. Уинде обеща да предприеме действия и да нареди ареста на Путин от служителите на LEAP (Law Enforcement Advancement Plan), ако Южноафриканската полиция не изпълни заповедта на МНС. Той смята, че правителството на Африканският национален конгрес (АНК) е по-загрижено за защитата на свободата на Путин, отколкото за осигуряването на свободи за южноафриканците.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *