Оптимизмът на британските потребители за бъдещето расте

Потребителското доверие във Великобритания продължи да се увеличава, което означава, че домакинствата са много по-оптимистично настроени за развитието на икономиката през следващите месеци.
Индексът на Nationwide, който следи оценката на домакинствата за текущите икономически условия, както и очакванията им за бъдещето, се повиши до 58 пункта през юни. Това е най-високата стойност на показателя за последните осем месеца.
Икономистите очакваха индексът на потребителското доверие да се повиши по-слабо до 55 пункта спрямо 54 пункта за предишния месец.
Проучването на Nationwide, която е една от най-големите финансови групи в страната, се провежда всеки месец сред хиляда души. Стойност на индекса над 50 пункта означава, че броят на потребителите, които очакват финансовото им положение да се подобри, е по-голям от този на песимистите.
Британската икономика се е свила с 0,4% за второто тримесечие спрямо предходното, съгласно данните на Британския съвет за икономически и социални изследвания (NIESR).
Вчера станаясно още, че производственият сектор на страната се е свил неочаквано през май. Индексът, който следи промишленото производство, неочаквано намаляс 0,5% на месечна и 12,7% на годишна база през май.
Британската лира поевтинява с 0,3% спрямо долара днес до 1,6093 долара за един паунд към 10:45 ч. българско време. Утре се очаква лихвеното решение на Английската централна банка, която най-вероятно ще остави основната лихва на ниво от 0,5%.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *