Плугчиева заплашва: Закриването на поста ми ще бъде опасно за усвояването на евросредствата

„Закриването на поста вицепремиер по европейските средства ще бъде опасно за по-нататъшното усвояване на средствата от Европейския съюз, ако не бъде последвано от необходимата промяна на модела за управлението им. Той трябва да бъде опростен и окрупнен и бъде засилена координацията“ заяви вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева.“На всеки 15 дни се провеждаха регулярните работни срещи и Европейската комисия насочваше цялата кореспонденция към вицепремиера и очакваше от вицепремиера да прави координация и контрол по изпълнение. И сега на практика ще отпадне партньора на национално ниво за Европейската комисия“, допълни Плугчиева.
„Има възможност за обединение на ОП „Административен капацитет“, ОП „Човешки ресурси“ и ОП „Конкурентноспособност“ в един управляващ орган. ОП „Транспорт“ трябва да остане отделно, а ОП „Околна среда“ и ОП „Регионално развитие“ също биха могли да бъдат обединени и по този начин да се намали броят, но координацията между тях задължително трябва да остане“, посочи още вицепремиерът.
„Многократно в последните месеци съм коментирала, че има нужда този широко децентрализиран модел на управление на европейските средства, който да бъде прагматично централизиран и окрупнен със съкращаване на управляващите органи и засилване на координацията. Това е необходимо, но не трябва да се отива и в крайността за пълна централизация и оформяне и обособяване на една държавна агенция, ангажирана с тази дейност. Ако се отиде в тази крайност, ще се блокира като цяло процесът на работа по усвояване на средствата. А в момента никой няма интерес от това. Затова смятам, че трябва да се върви към този модел, а само се ликвидира поста – това няма да се отрази добре на работата по управлението на средствата“, каза Плугчиева.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *