Оптимизмът на малкия бизнес в САЩ изкачи 5-годишен връх

Оптимизмът на малкия бизнес в САЩ е достигнал най-високото си ниво от третото тримесечие на 2008 г., става ясно от проучване, проведено през юли от Wells Fargo & Co. и Gallup Organization, съобщи MarketWatch.

Индексът Small Business на Wells Fargo и Gallup се е повишил с 9 пункта спрямо второто тримесечие на 2013 г. и с 36 пункта спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г., достигайки 25 пункта.

От съставящите индекса организации отбелязаха, че основен двигател на това подобрение е оптимизмът на собствениците на компании за достъпността до кредити в момента и в бъдеще.

„Проучването показа бавно и непостоянно възстановяване при малкия бизнес, а през настоящото тримесечие продължаваме да наблюдаваме как собственици на компании изразяват предпазлив оптимизъм, докато икономическите тенденции се подобряват, като например стабилизиращият се пазар на жилища“, заяви Дъг Кейс, мениджър за сегмента на малкия бизнес в Wells Fargo.

Собствениците на малки компании заявяват, че са по-оптимистично настроени за възможностите за достъп до кредити през следващите 12 месеца. 28% от тях подчертават, че очакват да могат да получат кредит много лесно или в известна степен лесно, докато през второто тримесечие те бяха само 24%. Това е и най-високият процент от 2009 г. досега.

Около 30% от собствениците очакват през следващите 12 месеца да се доберат трудно до нов кредит, като съотношението е по-ниско от онези 36%, които твърдяха същото през второто тримесечие, а резултатът е най-ниският от 5 години.

В проучването притежателите на малък бизнес са разпитани и за настоящото състояние на пазарите на жилища и на недвижими имоти изобщо, както и за влиянието им върху техния бизнес. Около 57% от собствениците заявяват, че са свидетели на цялостно подобрение на жилищния пазар в техния регион.

Същевременно 42% отбелязват, че компаниите им разчитат, или донякъде, или в голяма степен, на силен жилищен пазар. 45% пък посочват, че евентуален ръст на цените на жилищата ще подобри продажбите в техния бизнес в известна или в голяма степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *