Холандия призова за „оранжев код” за българи и румънци

Трудовите имигранти от Румъния и България се превърнаха в силно обсъждана тема във Великобритания, Холандия и Германия

Холандският министър за социалната политика Лодевик Ашер призова ЕС да обърне внимание на „негативните последици” от трудовата имиграция от Румъния иБългарияв момент, в който нови данни показват, че опасенията от масов наплив на хора от двете страни са преувеличени, съобщава „ИЮ Обзървър”.

„Холандия обявява „оранжев код”, когато реките достигнат опасно високи нива. Сега е време за подобна тревога за някои негативни последици от свободното движение на хора в ЕС”, заяви Ашер в публикация в холандски вестник.

Трудовите имигранти от Румъния и България се превърнаха в силно обсъждана тема във Великобритания, Холандия и Германия в очакване на отпадането на ограниченията на трудовия пазар, които ще бъдат отменени за двете страни на 1 януари 2014 г.

В съавторство с Дейвид Гудхард, британски лобист за ограничаване на имиграцията, Ашер посочва дъмпинга на заплатите, експлоатацията и „изтласкването” на местните работници като основни „отрицателни странични ефекти” от свободата на движение на работници в ЕС.

Двамата призовават още за по-строги правила, които да наказват компаниите, експлоатиращи работници от новите държави членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *