Орешарски брани 10% данък печалба

Фирмите ще могат незабавно да си възстановяват ДДС от хазната, ако дадат банкова гаранция. Това са част от предложенията на кабинета за промени в Закона за ДДС, които разгледа парламентът. Същевременно се предлага сроковете на ревизиите да се удължат от 3 на 6 месеца. Допълнително проверките ще могат да се удължават вместо с 1, с още 2 месеца. Според Мартин Димитров от ОДС така сроковете за връщане на данъка може да станат около 14 месеца. ДДС да се плаща от адвокати, частни съдебни изпълнители и нотариуси, гласят обсъдените текстове. Кабинетът отново ги внася в парламента, след като наскоро Конституционният съд ги отмени заради процедурни нарушения при гласуването.

10% данък печалба е един от инструментите за стимулиране на икономическия ръст в България. Тази позиция е защитил министърът на финансите Пламен Орешарски на заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН в Люксембург. На срещата финансовите министри от ЕС обсъдиха въвеждането на обща консолидирана данъчна основа за компаниите, които работят в няколко страни от Общността. Това може да е и първа стъпка за въвеждане на единен данък печалба в ЕС. Радетели за това са големите стари членки на Евросъюза. Но повечето финансови министри не подкрепят идеята. Към настоящия момент България има сериозни опасения относно негативните последици от прилагането й за приходите от корпоративен данък, коментираха от Министерството на финансите.

В Люксембург финансовите министри дискутираха и промяна на схемата за плащане на ДДС при сделки в Общността. Сега при износ на стоки от България за Германия ДДС се плаща в страната на получаване на стоките. На заседанието на ЕКОФИН е обсъдена евентуална промяна, при която ДДС да се плаща в страната на произход на стоките. Целта е да се избегнат измамите с ДДС, които в рамките на целия ЕС се изчисляват на милиарди евро. Но до конкретни решения в Люксембург не се стигна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *