Туризмът се задъхва от липсата на персонал

Още в края на този летен сезон може да се очакват първите фалити в туризма, предизвикани от недостиг на достатъчно и добре квалифицирани кадри, предупреди председателят на Варненската туристическа камера (ВТК) доц. д-р Марин Нешков. По думите му за първи път през тази година дефицитът е достигнал една трета от необходимия брой хора за нормалната работа в курортите.

Проблемът се задълбочава от години. Докато в началото липсваха основно сервитьори, готвачи и камериерки, последните два сезона очертаха остър недостиг на мениджъри. В края на май Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Добрич дори отправи питане към сродна организация в Румъния за осигуряване на сервитьори и готвачи. По данни на организацията до момента документи за започване на работа у нас са подали около 100 чужденци. В същото време само в курортите на север от Варна не достигат 1500 сезонни работници.

Нарастването на незаетите места става застрашително с напредването на активния туристически сезон, каза Нешков. Според него един от начините за справяне със ситуацията е предлагането на по-добро заплащане. Ниските заплати са основната причина по-голямата част от кадрите, завършили програми по туризъм в средните и висшите училища, да заминават на работа в Европейския съюз. Според Нешков единствената възможност за привличане на работна ръка при сегашните нива на заплатите в България остават страните извън ЕС, и най-вече тези с по-нисък стандарт.

Още в края на пролетта се заговори, че дефицитът на кадри ще доведе до рязко покачване на заплащането. Като цяло обаче и през този сезон се запази тенденцията заплатите по Южното Черноморие да са по-високи, отколкото по Северното. На места разликата е достигнала до 200 лв. за една и съща позиция, твърдят хотелиери.

Според Нешков в момента инвеститорите в големи хотелски бази по Черноморието берат плодовете на лошо бизнес планиране, при което търсенето на повече и по-квалифициран персонал е изпреварило няколко пъти предлагането. Не без значение е и фактът, че през последните няколко години много е нараснал броят на високатегорийните хотели, изискващи специфични умения в обслужването на гостите, обясни експертът. Грешка според Нешков е и липсата на стратегия за привличането в морските курорти на платежоспособните българи, които биха повлияли положително върху цените на обслужването, а оттам – и върху заплащането на персонала.

От липсата на достатъчно и добре подготвени кадри се оплакаха миналата седмица и собственици на яхти и атракционни плавателни съдове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *