Орешарски си смени мнението

Премиерът Пламен Орешарски /© снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Моето виждане от преди кризата беше, че стабилната фискална политика е най-важна в дългосрочен хоризонт, но сега смених мисленето си, за мен по-важно е преструктурирането и структурните мерки, коментира премиерът Пламен Орешарски, цитиран от БТА.

Според него във всички периоди на криза от началото на XXI век в Европа доминира много силна препоръка за фискална рестрикция като ключов фактор за дългосрочна конкурентоспособност и създаване на устойчиво икономическо развитие.

Това е вярно, но от българския опит имаме интересни поуки – в добрите времена, преди кризата България водеше много разумна фискална политика със стриктни банкови регулации, силен банков надзор.

Ние имахме бюджетни излишъци между два и три процента от брутния вътрешен продукт всяка година, консолидиран държавен резерв, изплащан държавен дълг.

Тази относително консервативна политика продължихме и в периода на криза. Фискалните параметри в България са отлични – бюджетният дефицит е между 1 и 2 процента и в последните години нивото на дълга е около 16 процента от БВП, банковият надзор и банковата система са много стабилни, но икономиката не действа добре, забавихме преструктурирането и структурните реформи, посочи премиерът. По думите му монетарната и фискална стабилност се явяват последващ фактор.

Орешарски изтъкна, че правителството има програма за преструктуриране на икономиката, за мерки в областта на намаляване на административното бреме, за подобряване на образованието, квалификацията и преквалификацията на преподавателите, с фокус върху малките и средни предприятия и нови търговски партньорства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *