Орешарски участва в заседание на ЕКОФИН в Брюксел

Днес в Брюксел, Белгия, ще се проведе заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/. В заседанието ще участва финансовият министър Пламен Орешарски.

Съветът ще бъде председателстван от Фернандо Тейшейра дос Сантош – министър на финансите на Португалия. В рамките на публичен дебат португалското председателство ще представи приоритетите на своята програма по въпросите от компетентността на ЕКОФИН.

На заседанието ще бъде обсъдено изпълнението от страна на държавите-членки на Пакта за стабилност и растеж. Очаква се Съветът да приеме законодателство, с което да въведе от 1 януари 2008 г. еврото като официална валута в Кипър и Малта.

В рамките на ЕКОФИН държавите-членки ще обменят мнения относно качеството през 2007 г. на публичните финанси в държавите от Икономическия и паричен съюз, както и за финансовите аспекти на програмата за глобална сателитна навигация „Галилео“.

Очаква се Съветът да приеме заключения относно управлението и възможностите за финансиране на Съвета за международни счетоводни стандарти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *