Саркози защитава икономическата си политика пред ЕС

Посещението на френския президент Никола Саркози се очакваше да се превърне в безспорния акцент на започналата снощи среща на финансовите министри на държавите от eврозоната. Късно вечерта той трябваше да представи плановете си за икономическото развитие на страната пред събралите се министри, както и да се защити от нападките на някои страни членки и еврокомисари, че провежда твърде протекционистка политика, с която рискува да наруши Пакта за стабилност. Документът предвижда бюджетния дефицит на страните от eврозоната да не надвишават прага от 3%.

Самото планирано присъствие на Саркози се превърна в прецедент, тъй като за първи път държавен глава взима участие в подобен форум, който е традиционен за ЕС и се провежда на ниво министри. Според анализатори желанието на френския президент лично да представи икономическите си планове не само че дискредитира финансовия му министър Кристин Лагард, защото може да бъде изтълкувано като липса на достатъчно доверие в нея, но и рискува да се приеме като подценяване на самия характер на срещите на министрите от eврозоната. В интервю Саркози дори разкри, че ще поиска през есента да се проведе извънредна среща на върха на ЕС, която да бъде посветена на икономическата и финансовата политика на ЕС. По думите му това са проблеми, които трябва да бъдат обсъждани директно от ръководителите на страните членки, а не както е в момента на ниво финансови и икономически министри.

Париж понесе сериозни критики от страна на Еврокомисията и някои от 27-те, след като премиерът Франсоа Фийон заяви, че страната му ще намали бюджетния си дефицит през 2012 г., а не както беше договорено от предишното френско правителство две години по-рано. Изявлението му беше изтълкувано като нарушаване на общоевропейска спогодба, тъй като през април страните членки на eврозоната се споразумяха да предприемат необходимите икономически мерки, за да покрият изискванията на Пакта за стабилност до 2010 г. Фийон, който все по-често е определян като марионетка в ръцете на Саркози, разбуни духовете и с твърдението, че правителството не само че няма да работи по приетия преди време ангажимент да намали дефицита през следващата година, но дори и ще допусне той да достигне до 2.5% от БВП.

Икономическите реформи, планирани от Саркози, са сериозно критикувани както от еврокомисаря по валутния съюз Хоакин Алмуня, така и от португалското председателство. Берлин, който положи сериозни усилия да намали бюджетния си дефицит, за да спазва Пакта за стабилност, също предупреди Саркози да спазва поетите от страната му ангажименти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *