Осем години след приемането, Лисабонската стратегия най-накрая заработи

Близо осем години след приемането й, основната стратегия за икономически растеж и развитието на Европейския съюз най-накрая дава резултати, считат експерти от общността. „Лисабонската стратегия работи и допринася за подобряването на икономиката в ЕС“, се казва в съобщение на Европейската комисия, цитирано от DPA.

Лисабонската стратегия беше представена през март 2000 година и тя предвижда развитието на конкурентна европейска икономика, базирана на знанието. Изпълнението на стратегията обаче не е равномерно във всички 27 държави от общността – близо половината членове трябва да променят политиките си в съзвучие с последните препоръки на ЕС.

„Имаме още доста работа”, коментира председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Според представения доклад за изпълнението на Лисабонската стратегия, повечето страни от ЕС са изпълнили основните икономически реформи, които са заложени за периода 2005 – 2007 година. Само 3 държави – Унгария, Полша и Словакия, имат по-слаб от очаквания прогрес. В същото време обаче само Дания, Ейре, Кипър, Испания, Португалия, Швеция и Великобритания са се справили добре, прилагайки препоръките от Лисабонската стратегия.

„Някои членове срещат по-големи трудности от други, а при някои сигналите за „умора от реформите” са все по-ясни през последните месеци”, предупреждава ЕК в своя доклад. Един от най-тревожните факти е, че 14 страни не са направили адекватни усилия за лансирането на сектора „Изследване и развитие” в своите икономики. Научните изследвания са основата за развитие на високотехнологичната индустрия, което е една от целите на ЕС. През 2006 година страните от общността харчат едва 1,85% от БВП за ноучни изследвания.

През 2008 година ЕК ще представи и серия от мерки, които да ускорят икономическото развитие. Сред тях са лансирането на закон за малкия бизнес, който да действа в рамките на цялата общност, либерализацията на енергийния пазар, както и Европейско патентно бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *