България няма монетарни инструменти за контрол на инфлацията

В момента България няма никакви монетарни инструменти за контрол върху инфлацията и правителството няма механизъм, по който да контролира растежа на цените освен тези на енергийните монополи. Това заяви за Дарик Лъчезар Богданов, съуправител на „Индъстри уоч”. Коментарът му е по повод препоръките на чуждестранни икономисти кабинетът да разработи антиинфлационна политика, за да не застраши валутния борд. Ето какво още каза Богданов в интервю за Татяна Димитрова:

България е във валутен борд. Ние на практика сме приели от гледна точка на валутния курс еврото като разменна единица още преди 10 години. Така че оттук насетне инфлацията е единствено резултат от промени в доходите, промени в международните цени и промени в богатството на българите и разбира се, промени в потока на чуждите инвестиции – нито един от тези индикатори не може да бъде контролиран пряко от правителството, без това по някакъв начин да бъде вредно за икономическия растеж.

В момента, ако някой иска да сваля инфлацията с някакви макроикономически мерки, това би означавало насилствено обедняване и насилствена спирачка пред бизнеса и растежа. Разбира се, едно от нещата, които правителството все още може да прави, е да контролира разходите и оттам цените на основните комунални енергийни монополи. Става въпрос разбира се за цените на парно, ток, вода, газ, но това все пак е една ограничена част от потребителската кошница. Оттук насетне не е много ясно какво би могло да направи правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *