Руслан Стефанов: Сивият сектор е около 20 – 25% от БВП

Поради нарастването на БВП сумата, която остава в сивия сектор е по-голяма, тя е около 20 – 25% от БВП. Сивият сектор, който имаме сега, той се е развивал през годините и би могъл да достигне легалната икономика в момента.

Това каза Руслан Стефанов, от Център за изследване на демокрацията в студиото на „Денят започва“ на БНТ и допълни, че дори може да се допусне, че процентът е и по-висок, предава агенция Фокус.

Според Стефанов влизането на местния бизнес в местната власт е било очаквано, защото, когато някой е вложил високи средства, той очаква висока възвръщаемост.

Тъй като една от сферите, в която черните пари могат да се легализират е строителството, където възвръщаемостта е 200%, бизнесът, който навлиза в местната власт, иска да получи същата възвръщаемост.

Класическият пазар на организираната престъпност е всъщност търсене на достъп до схеми за финансиране, схеми за ресурси на местната и на централната власт.

Влизането на сив и черен бизнес в местната власт ще продължи, категоричен бе Стефанов и допълни, че причина за това е липсата на механизъм за легитимен достъп на бизнеса до политиката. Според него хората, които държат цялата икономика на определени градове, са българските олигарси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *