Официално забраниха подвеждащата реклама

Европейска директива за защита на потребителите от подвеждаща реклама и агресивни търговски практики влезе в сила от в сряда в целия Европейски съюз.

България е една от 14-те страни, които са транспонирали директивата, като още през септември беше променен Законът за защита на потребителите, пише в. „Дневник“.

Новият закон включва черен списък от над 30 практики, които се смятат за вредни за потребителите и се забраняват.

Сред тях е използването на неистинни твърдения за лечебни свойства, като например козметика, която „спира“ оплешивяването, или препарати, които водят до намаляване на теглото. Вече няма да могат да се публикуват и скрити реклами в медиите, за които не е отбелязано изрично, че са платени от търговец или производител.

С новия закон безплатно вече наистина ще означава безплатно, тъй като се забранява рекламирането на продукт като подарък или без такси, а същевременно след поръчката се иска да се плати цена за участие или доставка.

Директивата за защита на потребителите от подвеждаща реклама забранява също използването на преки призиви към децата да купуват или да карат родителите да го правят. Забраната важи и за Интернет. Надписът „ликвидация“ вече може да стои само на обекти, които наистина ще бъдат закрити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *