Отвориха резерва за още керосин, Трайков сезира КЗК

На своето заседание правителството одобри ползването, при необходимост, на допълнителни количества реактивно гориво от задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, осигуряващи необходимото потребление за 10 дни, съобщиха от правителствената информационна служба. Решението е във връзка с регулирането на доставките на реактивно гориво керосин Jet-A1 за гражданската авиация.Количествата ще бъдат ползвани само в случай на нарушаване ритъма на доставка на керосин.
Миналата събота, за да не спрат изцяло самолетните полети в България, се наложи властите да отворят държавния резер за самолетно гориво, достатъчно за една седмица. Все още това количество не е ползвано, каза пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БТА. В следващите няколко дни БДЖ ще се издължи на „Лукойл“, по този начин няма да има затруднения с доставките на дизел за железниците, допълни министърът.
По-рано днес министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви по БНТ, че е подал сигнал срещу „Лукойл” в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Той иска становище дали в България има монополно положение на пазара на авиационно гориво. Трайков решил да сезира антимонополната комисия, след като е бил провокиран от съда. В съдебното определение, с което се спира отнемането на лиценза, се казва, че  ако „Лукойл“ не работи, не може да доставя гориво на летищата. Според Трайков, трябва да се установи кой има монополно положение на пазара и злоупотребява с него. Трайков поясни, че фирмата доставчик на керосин „Лукойл авиейшън“ съвсем спокойно може да внася керосин.
По думите на Трайков, „гориво има колкото искате и в България, и около България“. „В никакъв случай не е разстроена икономиката ни заради това, че „Лукойл“ една седмица не работи. Поради това, че не се знаеше какво ще е решението на съда, по-малките играчи на този пазар не смееха да внасят големи количества“, поясни министърът. Агенция „Митници“ вече е обжалвала  в Софийския административен съд решенията, с които бе спряно отнемането на лицензите на два данъчни склада на „Лукойл Нефтохим Бургас”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *