Работодателите щели да спрат да наемат нови работници

Осигурителните права на такъв работник не бива да бъдат възстановявани автоматично, както предлагат синдикатите, каза пред БНР изпълнителният директор на работодателската организация Божидар Данев по повод идеята на социалния министър Тотю Младенов работниците да бъдат санкционирани, ако работят без договор.
„За мен размерът на глобата трябва да бъде най-малко равен на пропуснатите ползи за съответните фондове и естествено върху това нещо трябва да бъде добавено и някаква малка санкция, каквито са санкциите на самият работодател когато закъснее с плащанията. Най-малкото той има 10 пункта върху тези плащания плюс нормалния лихвен процент“, коментира той.
Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че допълнителен процент към санкцията може да насърчи укриването на доходи. По думите му, глоба обаче трябва да има и тя трябва да се плаща и от тези, които получават суми, близки до прага на бедността.
„За тези, които са притиснати до стената, те също имат осигурителен статус и когато те работят на длъжност, притиснати до стената и възнаграждението им е по-малко, следователно и вземането ще бъде по-малко. Те така или иначе дължат тези средства на осигурителната система“, коментира Манолов.
Каквито и да са програмите с активните мерки за заетост, те не могат да решат проблема с безработицата, без участието на работодателите в този процес, заяви междувременно в интервю за „Фокус” финансовият експерт на КТ „Подкрепа” Мика Зайкова. „Тези програми са създадени, за да могат в рамките на кризата за едно кратко време – да не се срине тотално пазарът на труда, но това не е дългосрочна мярка. Дългосрочната мярка трябва да дойде от страна на работодателите – това са временни мерки, които все пак спасиха доста работни места”, посочи Зайкова.
„Може би сте чули последните данни от статистиката за ръста на промишлеността, за ръста на селското стопанство, само че работодателите имат намерение да продължават да работят с малка численост, не искат да разкрият работни места, а искат да получават същите облаги и да произвеждат същото, което са произвели примерно с 1000 души – сега да го правят със сто. Не може само Оперативната програма „Човешки ресурси” да реши въпроса. Трябва да се зададе точният въпрос на работодателите, които не могат с трици маймуни да ловят”, каза още експертът.
По думите й, все повече домакинства тънат в мизерия и в заеми, които не могат да обслужват. Необслужените кредити достигнали до критичния таван от 30%, а замразяването на доходите, според Зайков, е „чиста перверзия на финансовия министър”.
„Процентът или относителният дял на работещите бедни в България се увеличи безумно, защото няма никакъв паритет между това, което те произвеждат, инфлационните процеси и това, което те получават. Аз съм съгласна да плащам идиотските цени на ДКЕВР по отношение на „Топлофикация”, ако това наистина са истинските цени, стига да получавам достойно възнаграждение”, коментира още Зайкова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *