Открити са гените на затлъстяването

Група френски учени са успели да идентифицират три неизвестни по-рано човешки гена, отговорни за крайните форми на затлъстяване и най-тежките случаи на наднормено тегло, предаде ИТАР-ТАСС.

Проведените изследвания са позволили да се създаде първата по своя род „генетична карта на затлъстяването” при човека. Изследователите под ръководството на Филип Фрогел и Давид Майер, които заедно с група британски учени от Имперския колеж в Лондон, са проучили генома на 2796 души, включително деца, от които 1380 са страдали от тежка форма на наследствено затлъстяване.

Практически при всички пациенти са били установени генетични мутации, които след това са били потвърдени при изследването на 14 хиляди болни от затлъстяване във Франция Финландия, Швейцария и Германия. „Убеден съм, че откриването на генетичните мутации при болните от затлъстяване ще позволят след време да се открият специфични лекарства, способни да блокират затлъстяването както в детска възраст, така и при възрастните”, отбеляза Фрогел.

Учените са убедени, че предложената методика ще позволи да се открие склонността на децата към наднормено тегло в ранна възраст и по този начин да се попречи на нейното развитие. Резултатите от работата на учените са публикувани от Националния център за научни изследвания и Националния институт за здравеопазване и медицински изследвания на Франция.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *