Откриха Америка: Малките градове бият София по грамотност

Положението в 8-ми, 9-ти и 10-ти клас на грамотността на учениците е просто трагично, съобщи Маргарита Дончева, координатор на кампанията „Бъди грамотен“.
Причината, според нея, е, че основните правописни правила се изучават до 7 клас и след това часовете по български език намаляват, за сметка на литературата, чуждите езици, специалните предмети, цитира я БГНЕС.

По време на кампанията, проведена в над 70 училища в София и страната, много учители са отбелязали проблема и подчертали, че не бива да се прекъсва обучението по български език.

Грешките, които допускат учениците, са различни. Често се среща „пишеме“, „четеме“, „играеме“ вместо „пишем“, „четем“, „играем“. Има и лексикални пропуски като непознаването на тавтологията, като например „Народният фолклор“, двойно „н“ и др.

Интересен факт е, че в състезанията по-добре са се представили учениците от малките градове с 1000 отличници, за сметка на София с 557 отличници.
В Сопот 47% от участвалите в състезанията по правопис са решили теста без грешка, в Димитровград – 42%, в Горна Оряховица – 38% и Кърджали – 36%.
В нито едно столично училище няма такъв резултат.

През ноември управителят на интернет портала за езикова грамотност „Академика“ Евелина Гечева заяви, че около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в необходимата степен правописа и пунктоацията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *