”Строги икономии” стана най-търсената дума

„Austerity“ („режим на строги икономии“) се оказа дума на годината според съставителите на авторитетния речник Мериъм-Уебстър.“Austerity“* оглави класацията на речника, съставена според броя на търсенията в сайта www.merriam-webster.com, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази дума провокира протести в европейските столици от Атина до Лондон, срина продажбите на бира „Хайнекен“ и бе в центъра на вниманието на срещата на Г-20 в Канада.

След нея се нареди „pragmatic“ („прагматичен“).

Двойката думи отразява тревогата на посетителите на сайта от състоянието на световната икономика, заяви в интервю по телефона за Ройтерс един от редакторите на речника Питър Соколовски. Той нарече класацията „сериозен списък на една сериозна година“.

Думи като „мораториум“, „социализъм“ и „дисидент“ попаднаха също в десятката.

Ако се вгледаме в отразяването на европейските бюджетни дела през годината, ще видим, че думата „austerity“ е била използвана по-често от противниците на мярката, отколкото от нейните застъпници, констатира Ройтерс.

* Думата има и други значения на български, като скромен,ясен, прост, спартански, твърд (не в смисъл на материя), студен (не в смисъл на температура),сериозен, стриктен, сурови др.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *