Откриха злато в Ракитово

От 5 до 30 грама на тон може да се вадят от старите мини в района

Между 5 и 30 грама злато на тон руда може да се вадят от старите мини в Ракитово. Това става ясно от съобщение на листваната на австралийската борса компания „Болканс голд лимитид“. Дружеството е дъщерно на канадската „Юромакс рисърсис лимитид“, която има разрешение за проучване на минерални залежи в пет находища в страната.

Теренът, който компанията проучва в Ракитово, е широк около 2 км. След сондажи на 97 и 137 м дълбочина под затворени преди години мини геолозите са открили няколко жили с високо съдържание на злато – 5,07, 10,73 и 30 грама на тон руда, както и около 21 грама сребро на тон.

Възможно е находището в Ракитово да се окаже много перспективно, но трябва да продължим с проучванията на терена, уточниха от „Болканс голд“. Оттам допуснаха, че преди години от същото място са добивани значително по-големи от откритите сега количества благородни метали.

„Болканс голд“ проучва и няколко жили под стари мини в Дива Слатина край Огоста, където копае на 200 м дълбочина, както и в Брезник. Преди няколко месеца от друго дъщерно дружество на „Юромакс“ – „Мартерн“ съобщиха, че са открили златна жила в района на Трън, от която може да се добиват до 440 грама на тон. За печеливши се приемат мини, от които се добиват по около 5 грама злато от тон руда, а добив от 100 грама на тон се счита за изключителен, обясниха тогава от компанията.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *