Уплашихме Европа с фалшиви дипломи

Управници от МОН заверявали ментетата, разкри прокуратурата

Чиновници от просветното министерство, легализирали фалшиви дипломи за висше, бяха разкрити при спецакция на Софийската градска прокуратура и антимафиотите. Разпитваме служителите от три отдела в просветното ведомство и при достатъчно данни ще им повдигнем обвинения, обяви пред „Стандарт“ зам. градският прокурор на София Роман Василев. Той допълни, че чиновниците са легализирали дипломи на всички български вузове, включително и на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Освен паспорти и пари у нас се фалшифицират и дипломи

ФОТО „СТАНДАРТ“Чиновниците от МОН са правили далаверите от 2004 до 2006 г. Дипломите менте са представяни пред работодатели в чужбина, съобщиха източници на „Стандарт“. Голяма част от тапиите са за икономисти, юристи, инженери и лекари.

В отдел „Легализация“ на просветното ведомство трябва да проверяват данните във всяка диплома, която минава през тях. Там разполагат с база данни за подписите на всички длъжностни лица в областта на висшето образование. Ако експертите не установят грешки по документа, те удрят специален печат на дипломата или на нотариално заверено нейно копие. Това гарантира, че тапията е истинска и валидна, обясняват експерти от МОН.

Данните за нарушения на Закона за висшето образование при процедурата по легализация са предоставени от просветния министър Даниел Вълчев на главния прокурор Борис Велчев. На този етап не може да се съобщят имената на висшите учебни заведения заради процесуално-следствени действия, коментира вчера министър Велчев. Той обаче беше категоричен, че хората от ведомството му, за които се установят подозрения за участие в престъпната мрежа, ще бъдат уволнени. Вълчев вече е поискал информация от министъра на националното образование и религиите на Гърция Мариета Янаку по повод публикации в медиите за открити там фалшиви дипломи, издадени в България.

У нас, в Румъния, Русия и Албания се издават най-много документи менте за висше образование, установило 2-годишно разследване в Гърция. Това съобщи наскоро и държавната телевизия в Атина. Проучване на Елинския център за академични квалификации и информация, който се занимава с признаване на дипломите и титлите, придобити в чужбина, установило, че поне 300 човека от тези страни са получили фалшиви свидетелства.

Таня Красимирова

Теодора Йолчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *