Отличиха призьорите в осмото издание на националния конкурс „Сграда на годината“

Определени са призьорите в осмото издание на националния конкурс „Сграда на годината”, съобщиха организаторите. Тази година журито промени регламента, като реши да излъчва победители само в отделните категории, както и да определя специални награди за интересни и иновативни постижения.

Жилищна сграда на 2009 г. стана „Витоша Тюлип“ в София, а търговска сграда на годината е центърът Бургас Плаза.
В категорията „Обществени сгради с бизнес предназначение” наградата печели реконструкцията и адаптацията на една от емблематичните сгради в центъра на столицата – офис сграда Батенберг. Строителството на сградата, където, освен офиси и магазини, се намираше и прочутата сладкарница „Роза”, е започнато през 1905 г., като през десетилетията са правени редица реконструкции и надстрояване, но без необходимото повишаване на конструктивната сигурност на сградата.
Сграда на годината в новата категория “Многофункционални сгради” е офис сграда, търговски и жилищен комплекс „Роял Сити“ в Пловдив.
Градски хотел на годината е Хотел Вентура във Варна, като специална награда в същата категория получава спа хотел „Персенк” в Девин.
Ваканционен хотел на годината е хотелският комплекс с голф игрище и спа център“RIU Pravets Resort“ в Правец. В същата категория журито отличи със специална награда за реновация и дизайн цялостното преустройство на хотел Оазис във ваканционен клуб Ривиера.
Oasis Resort&Spa в Лозенец е сграда на годината в категорията „Ваканционни комплекси“.
Сграда на годината в категорията “Производствени сгради и логистични центрове” е логистичният център на бизнес парк София Еърпорт Център.
Организаторите на конкурса връчват специална награда за реализация на високотехнологична и енергоефективна сграда на пътнически терминал на летище Пловдив за вътрешни и международни полети, както и награда за енергийна ефективност на община Габрово за реализацията на проект „Осигуряване на ефективна, общодостъпна и модерна образователна инфраструктура за устойчивото развитие”, в рамките на който са обновени две училища и детска градина.
Регионалният исторически музей в Стара Загора печели в категорията „Сгради със специално предназначение”.
Голяма награда за строителен проект с изключителна обществена значимост получава „Метрополитен” ЕАД – метростанция „СУ Св. Климент Охридски“ и надземната метростанция „Мусагеница“.
Софийското метро печели наградата Сграда на публиката, като метростанция „СУ Св. Климент Охридски”есъбрала2073 гласа в онлайн гласуването; а метростанция „Мусагеница” – 1112 гласа. Регионалният исторически музей в Стара Загора има 1765 гласа.
Конкурсът е основан през 2002 г. от в. „Строителство Градът”, под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и със съдействието на браншовите архитектурни и строителни организации в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *