Бизнесът се отказва от над 100 одобрени европроекта

Всяка шеста фирма с одобрен проект и дори подписан договор по Оперативна програма Конкурентоспособност (ОПК) впоследствие се е отказала от него. Това показва справка за изпълнението на програмата две години след старта й, предоставена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Към момента подписаните с бизнеса договори са 738, но 124 от тях няма да бъдат изпълнени. Покрай отказаните договори са „спестени” 16.6 млн. EUR по програмата. Изплатените към бизнеса средства са 3.1 млн. EUR, или 0.27% от общата сума по ОПК. По програмата са извършвани плащания още само за техническа помощ – 0.936 млн. EUR.
Проекти
По всяка една от отворените към момента схеми, свързани с бизнеса, има пример за проект, който е бил одобрен, но бенефициентът е решил, че се отказва от него. Изключение е само технологичната модернизация в големи предприятия. Най-много са прекратените проекти, свързани с технологична модернизация на малки и средни предприятия – 70. На второ място са тези за покриване на международно признати стандарти – 51. Общо три проекта, свързани с иновации, също няма да бъдат изпълнени.
Причини
Забавянето в оценката и изплащането на парите по програмата отчая потенциалните бенефициенти. Оценката на проектите по ОПК бе доста мудна и когато вече се стигнеше до самото изпълнение на проекта, ситуацията вече бе коренно различна, коментира за в. Пари Петър Стоянов, председател на УС на Българската асоциация на микропредприятията. Поради тази причина дори и иновативни идеи с времето вече не бяха актуални. Междувременно компаниите смениха и приоритетите си. Според Стоянов забавянето на плащанията не е проблем само по тази оперативна програма, а по всички и към момента държавата дължи на бизнеса над 700 млн. лв. от неизплатени авансови и междинни плащания.
Финанси
Много от договорените средства няма да бъдат усвоени, защото в условията на криза фирмите трудно ще си осигурят средства, за да изпълнят проекта, а впоследствие да изчакват тези пари да им бъдат възстановени по програмата. Това коментира за в. Пари Валери Караманов, управител на консултантска компания Програм консултинг. В момента компаниите не може да докажат приходи, които да им гарантират устойчиво развитие и съответно банкови заеми, допълва той.
Промени
Сложните и допълнително утежнени процедури за кандидатстване отказваха фирмите от програмата. Пред в. Пари Жулиета Хубенова, съветник Европейски програми в МИЕТ, обеща, че още в началото на следващата година ще се усетят планираните подобрения. Това е особено важно, тъй като догодина ще бъдат обявени нови схеми за близо 0.5 млрд. EUR. Предвижда се тръжните процедури да бъдат облекчени допълнително, като освен това ще се опростят и документите за кандидатстване. По настояване на консултантски компании и бенефициенти ще се въведат и по-конкретни критерии за оценка. Ръководствата за изпълнение на проектите и насоките за кандидатстване ще бъдат публикувани по едно и също време, така че да няма проблеми при изпълнение-то на проектите. За по-голяма прозрачност ще се въведе и лотариен принцип при избора на оценители.
Сравнение
BAS vs. Competitiveness
– Догодина трябва да се обявят 13 процедури за около 0.5 млрд. EUR по програма Конкурентоспособност. Те отново ще може да кандидатстват за получаване на международно признати стандарти. По програма BAS на ЕБВР също може да се получат субсидии за консултантски услуги, свързани с получаването на международно признат стандарт.
– Процедурата за кандидатстване е много по-облекчена и получаването на субсидии по BAS е много по-бързо, коментира Жулиета Хубенова, която е и директор за България на програмата. Попълва се само една апликационна форма с основни неща – с какво се занимава фирмата, какъв тип консултантска услуга търси и т.н. Ние отиваме на място и проверяваме как работи фирмата, ние пишем и предложение за нейната субсидия, казва Хубенова.
– По Оперативна програма Конкурентоспособност процедурата е по-сложна и никой не ходи на място да проверява компанията, отчита експертът. Така понякога една фирма може да е добра, но да спечели не тя, а друга, на която проектът й е написан по-добре.
– По BAS се предоставят субсидии за консултантски услуги в размер до 50% от стойността на консултантската услуга, но не повече от 9 хил. EUR.
Поръчка
Срещу 15 хил. EUR реформират сайтовете
– Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще заплати 15 хил. EUR за промени по сайтовете, свързани с Оперативна програма Конкурентоспособност към министерството и изпълнителната агенция.
– Разработката ще отнеме 3 месеца, а гаранционната поддръжка на двата сайта е 3 години.
– Някои от по-важните промени, които се предвиждат, са свързани с това, че двата сайта ще ползват един и същ дизайн и ще имат високо ниво на достъпност, полезност и простота. Очаква се крайният ефект на промените да осигури по-лесен достъп до по-изчерпателна информация. Посетителите на сайтовете ще имат възможност за контакт чрез електронна форма, която ще се попълва онлайн.
– Ще бъдат изградени нови секции. Новост ще бъде секцията Бенефициенти, в която ще се попълва най-важната и актуална информация за тях, свързана с програмата.
– Списъците с бенефициентите и процедурите за подбор на проекти по програмата ще бъдат поставени на видимо място в отделни секции и раздели на началната страница на сайтовете.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *