Нанотехнологичният център ликвидиран тихомълком

Проектът за център за разработка на нанотехнологии в България, гръмко обявен от предишното правителство, тихомълком е прекратен от сегашното, научи в. Пари. Държавното дружество Български нанотехнологичен център, което трябваше да управлява проекта, е обявено в ликвидация още на 25 август, съобщиха за в. Пари от Министерството на финансите.
Проектът
В края на май вече бившият зам. финансов министър Любомир Дацов подписа договор за сътрудничество в областта на нанотехнологиите с генералния мениджър за Централна и Източна Европа на една от най-големите технологични компании в света IBM Марсело Лема. Нанотехнологичният център, който щеше да е първият подобен на Балканския полуостров, трябваше да бъде управляван от Министерството на финансите, а държавата да притежава 100% от компанията, чийто капитал бе 50 млн. лв. Участието на IBM е да помага за изграждането на центъра със свои патенти в област-та на нанотехнологиите. В управителния му съвет влизаха Любомир Дацов, Явор Куюмджиев от Министерството на икономиката и енергетиката и Димитър Танев от Министерството на образованието.

Ликвидация
Дружеството Български нанотехнологичен център ЕАД е вписано в Търговския регистър на 10 юли тази година, като при неговото учредяване са внесени 25% от капитала му. Останалите 75% е трябвало да бъдат внесени до 6 месеца след вписването. БНТЦ обаче така и не вижда бял свят. Заради липсата на сграден фонд не са създадени административна структура, лаборатории и оборудване, коментираха за в. Пари от финансовото министерство. На практика липсата на средства спира окончателно проекта. Преведената първа вноска за учредяване на дружеството би трябвало да е върната в Министерството на финансите.
Според предварителните планове БНТЦ трябваше да разполага с 2 лаборатории – по една в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Техническия университет. Основната му локация, или т.нар. бяла стая, най-вероятно щеше да е в предприятие от Ботевград.
Спирачка
Решението за ликвидация на центъра е неадекватно, коментира Любомир Дацов. Целта бе да създадем предприятие, което да е мост между бизнеса, БАН и университетите и да превръща постиженията на науката в продукти, заяви той. По думите му България трябва да осъвремени икономиката си.
Създаването на подобно частно предприятие би струвало в пъти повече, казва Дацов. Разработването на този проект е отнел три години и е част от договор с американското правителство. Според Дацов заради това в момента текат преговори между финансовото министерство и IBM. Причината са предварително сключени договори с IBM Research, която е част от структурата на технологичния гигант.
От представителството на IBM у нас отказаха коментар. Според Министерството на финансите с американската компания е подписано рамково споразумение, което обаче очертава само работни насоки за реализация на съвместен проект, без от него да произтичат каквито и да било отговорности, права и задължения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *