Отложиха протестите на тютюнопроизводителите след постигане на споразумение

© Снимка:Архив

Насрочените за днес протести на тютюнопроизводители от страната бяха отложени. Това стана ясно след края на проведената късно снощи среща на производителите с премиера и с министъра на земеделието Мирослав Найденов.
Постигнато е споразумение между правителството и тютюнопроизводителите за допълнителна помощ, извън договорените между София и Брюксел 116 млн. лв. Това съобщи Нина Ламбова, юрисконсулт на Сдружението на тютюнопроизводителите. Споразумението е постигнато късно снощи след продължителни преговори. Нина Ламбова не уточни какви са договорените две допълнителни мерки за подпомагане на тютюнопроизводителите: „Днес с Министерството на земеделието и храните продължаваме да уточняваме кои ще бъдат. Можем да минем на една от мерките, може и смесена система, но аз още не мога нищо да ви кажа, защото експертката, която е заминалата за Брюксел, за да види какви са възможностите, може би ще пристигне в края на седмицата. Важното обаче е, че успяхме да договорим рамката, че няма да приключи подпомагането по този начин. Мярката, която успяхме да договорим, един от параметрите й, е подпомагането на единица площ, за което тютюнопроизводителите са ощетени. Някои от тях нямат скици, други не са регистрирани като земеделски производители, а само като тютюнопроизводители. В тази посока ще трябва да се направи една регистрация на всички тютюнопроизводители. Има опасност тези, които са с малки площи под 3 хектара, да не получат, но това също ще бъде избегнато, тъй като сдружението разполага с възможност да обедини тези парцели, така че да достигне до всеки един помощта.“
Зам.-председателят на земеделската комисия в Народното събрание Юнал Тасим отхвърли вероятността отменените протести да са били провокирани на политическа основа и обясни:“Аз лично съм изненадан от последните протести, а първите бяха съвсем логични. Защото към днешна дата да има протести, няма никаква логика по простата причина, че въпросите, свързани с държавната помощ за тютюнопроизводството се решава със Закона за държавния бюджет.“
Тютюнопроизводителите ще получат през март 116-те млн. лв. премии. Споразумението за това беше подписано от министъра на земеделието Мирослав Найденов и представители на Националното сдружение на тютюнопроизводителите.
Предвидени са и национални доплащания. За да ги получат, производителите на тютюн трябва да се регистрират като земеделски производители. Доплащанията ще бъдат на база засети площи с тютюн и произведени количества през последните 3 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *