Русия и Беларус най-после се споразумяха за петрола

Русия и Беларус най-накрая успяха да подпишат ново споразумение за доставките на петрол, което гарантира и транзита към Европа. Компромисът беше постигнат след близо месец трудни преговори.
От началото на годината Русия и Беларус формално са в общ митнически съюз и според Минск би трябвало да отпадне досегашното облагане на идващия от Русия петрол. Москва обаче смята, че митническата такса може да бъде премахната само за суровината, предназначена за вътрешно потребление, а транзитът да се облага.
Затова и спорът, който най-накрая беше решен снощи с подписването на споразумение, основно беше за това какви количества използва Беларус за своите нужди. Москва успя да се наложи с предложението да доставя безмитно само 6,3 милиона тона, като в замяна се съгласи транзитните такси да се повишават с 11 % и веднъж годишно да се индексират.
Според експерти обаче, в петролния спор, който засяга и сигурността на транзита към Европа, засега е сложена не точка, а многоточие, тъй като Беларус ще продължи да се бори за пълното отпадане на митата, след като е в общ митнически съюз с Русия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *