Отпускат 50 млн. евро за намиране на алтернативи на тестовете с животни

На 30 юли Европейската комисия отправи призив да бъде намерена алтернатива на тестовете с животни за нуждите на козметичната индустрия. За целта бяха отпуснати 25 млн. евро. Само месец по-късно Европейската козметична асоциация, представляваща интересите на компаниите от индустрията, откликна на този призив и средствата за разработване на алтернативните тестове набъбват до 50 млн. евро.
Това е първото от този род сътрудничество между индустрията и Европейската комисия, отбелязаха комисарят по въпросите на науката в ЕС Ян Поточник и вицепредседателят и комисар по въпросите на индустрията Гюнтер Ферхойген. „Ще можем не само да защитим животните, но и с новите тестове продуктите ще бъдат по-сигурни за потребителите“, се казва още в съвместното им изявление. Освен това новите тестове ще бъдат по-бързи и по-евтини.
По тази причина е създадена и програма, под ще бъдат финансирани проекти, насочени например към развитие на устройства, симулиращи работата на органите или интегрирани анализи и различни научни дейности. Проектите не трябва да носят позитиви единствено за козметичната индустрия, но и за химическите и фармацевтичните компании в Европа. Освен това финансиране ще получат само проекти, които не използват тестове с живи животни.
Работата на учените ще бъде финансирана на 100%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *