Отрязаха бонусите на чиновниците от евроотделите

Чиновниците, които работят по усвояването на еврофондовете, останаха без шестте си заплати бонус. На днешното си заседание Министерският съвет отменипостановлението, скоето през 2008 г. беше въведено допълнителното материално стимулиране за тях. Според документа експертите, които работят по европейските програми, можеха да получават до шест основни месечни заплати на полугодие бонус. Размерът се определяше от приноса им при усвояването на средствата. Правителството сега обаче е преценило, че в условия на кризанамаляването та паритеза допълнително стимулиране на определена категория държавни служители е необходимост.

Промените влизат в сила от 1 декември, което означава, че служителите от администрацията няма да получат бонусите,които вероятно са очаквали преди празниците. Тази мярка има и друга цел – да се въведат единни критерии за оценка на труда и заплащането на чиновниците и дисциплина при харченето на публични средства. Така щяло да се постигне по-голяма прозрачност, ефективност и равнопоставеност при заплащането на труда в бюджетните организации.

От правителствената информационна служба уточняват, че по-голямата част от изплатените тази година бонуси са били от държавния бюджет. Въпреки тази промяна служителите, ангажирани с усвояването на пари от ЕС, ще продължат да получават всеки месец по още една заплата като допълнително възнаграждение.
Средствата ще идват или от предвидените за техническа помощ по оперативните програми, или от републиканския бюджет. Тази практика беше въведена преди две години, за да се предотврати изтичането на кадри и корупцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *