Отрязаха социалните придобивки на военните

Началникът на отбраната ще бъде непосредствено подчинен на министъра на отбраната, гласуваха депутатите при повторното обсъждане на промени в закона за отбраната, върху които държавният глава наложи вето.

Народните представители записаха също, че началникът на отбраната е подчинен на президента при осъществяване на правомощията му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили, предаде БТА.
Така народните представители се съобразиха с единия от трите оспорени от държавния глава текстове в закона.

Депутатите обаче не приеха ветото на текстовете, регламентиращи изплащането на обезщетения на военнослужещите в срок от 45 дни. В закона остана решението, че редът и условията на изплащането на обезщетенията се определят с акт на министъра на отбраната. С последните изменения в закона, които президентът оспори, фиксираният срок беше отменен. Така парите, полагащи се например при пенсиониране, ще се издължават при условия и ред, определени с акт на министъра на отбраната.

Мнозиноството в парламента не прие да остане и възможността военнослужещите да си купуват жилище при навършване на 15-годишен стаж в армията.

Няма по-заинтересовани от нас в ръководството на Министерството на отбраната да се изплатят обезщетенията в 45-дневен срок, но ги няма парите. Това каза заместник-министърът на отбраната Валентин Радев при дебатите по ветото на президента, цитиран от „Фокус“. Липсата на средства ни накараха да вземем такива решения и да променим по този начин закона, заяви Радев.

В момента се работи по структурата на МО. Следващата седмица трябва да кажем колко хора ще останат в администрацията. Сигурно ще трябва да се освободи голям брой военнослужещи, каза заместник-министърът. Щом приключи структурната реформа, ще бъде изготвена схемата, по която ще се плащат обезщетенията на военнослужещите, увери Радев.

Отнемате поредица от текстове, свързани със социалната политика на Министерството на отбраната. С тези думи депутатът от ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов се обърна към мнозинството в Народното събрание по време на дебатите.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обаче попита: „Има ли европейска държава, в която да има такава практика, че и САЩ? Какво правим с МВР? Или МО го поставяме в по-специална ситуация, защото са на подчинение на президента? Другите хора по-малко ли работят?“.

Неприемливо е обезщетенията на военнослужещите да се определят с акт на министъра на отбраната, защото създава предпоставки за несигурност и същевременно отлага изплащането в зависимост от виждането на министъра, коментира по-късно в кулоарите на парламента Ангел Найденов. Той не приема и отпадането на възможността военнослужещите да придобиват жилища при навършване на определен срок на военната служба.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *