Отхвърлят всяко трето искане за ипотечен кредит

Над 30 процента от исканията за ипотечни кредити се отказват по различни причини. Това става ясно от проучване направено от специализираното дружество за ипотечно кредитиране „Кредитекс“.

Причините за отказа най-често са свързани с обезпечението, доходите на кандидатите, бизнес средата и личността на клиента, каза Мария Цукровска, мениджър в софийския офис на компанията, пише в. „Монитор“.

Много често кандидатите за кредит са склонни да надценяват стойността на ипотекирания имот. Реалността обаче е друга. Кредиторът поема риска от сделката и е длъжен да направи реална пазарна оценка на обезпечението, уточни тя.

Преди да се кандидатства за ипотечен кредит клиентите е добре да направят проучване на реалната стойност на имота, предлаган за обезпечение, каза още Цукровска. За целта е хубаво да се направи консултация с брокери от агенциите за недвижими имоти, добави тя.

Според проучването на „Кредитекс“ голяма част от отказите за ипотечен кредит са заради ниските доходи на кредитоискателите.

В тези случаи са възможни два сценария – или клиентът има доходи, за които не иска да говори или не си прави добър разчет на разходите, смятат от специализираното дружество за ипотечно кредитиране.

Нерядко се взимат ипотечни кредити за бързо разрастване на бизнеса, като се надценяват възможностите за изплащане на вноските по кредита, каза още Мария Цукровска.

Предприемачите теглят големи заеми и си мислят, че с нарастване на инвестицията печалбите им ще се увеличат многократно. Това обаче невинаги е така, защото големите задължения могат да доведат до ликвидна криза в бъдеще.

Бих посъветвала бизнесмените да бъдат по-консервативни в преценките за разрастване, добави тя. Според Цукровска някои банки избягват да кредитират определени начинания, като напр. изграждане на хотели по южното Черноморие или хазартен бизнес.

Причината за рестрикциите към хотелиерския бизнес е заради презастрояването в тази част на страната и това, че немалка част от хотелите са с малък процент на заетост.

Личността на клиента е една от основните причини за отказване на ипотечен кредит, отчитат още от „Кредитекс“. Опитите да се скрие лошата кредитна история много рядко успяват.

Понякога фирмите си наемат финансови консултанти, които разкрасяват състоянието на фирмата-кредитоискател.

Нерядко клиентите имат нелогично поведение и не могат да обяснят основни неща за бизнеса си или доходите и се дава невярна информация в подадените документи.

Лошата репутация също е основна причина да се отказват кредити, показва проучването на „Кредитекс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *