Русия планира да настигне водещите държави по жизнен стандарт

Делът на Русия в световната икономика ще се увеличи от 2,6 процента през 2006 г. до 3 на сто през 2015 г. и 3,4 процента през 2020 г., се казва в концепция на министерството на икономическото развитие и търговията за дългосрочното икономическо развитие на Руската федерация до 2020 г.

Министерството прогнозира съществено съкращаване на разликата между Русия и водещите страни в света по жизнен стандарт. Обемът на БВП на глава от населението към 2015 г. ще достигне не по-малко от 21 хиляди долара, а през 2020 г. – 30 хиляди долара, което приблизително съответства на днешното равнище в развитите страни от еврозоната, пише БГНЕС, като се позовава на РИА „Новости”.

Концепцията предвижда през 2020 г. Русия да влезе в петицата на водещите страни по БВП. “Стратегическа цел е превръщането на Русия в един от глобалните лидери на световната икономика и достигането на нивото на социално-икономическо развитие на най-развитите индустриални страни. През 2020 г. Русия трябва да влезе в петицата на най-икономически развитите страни по БВП”, се казва в документа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *