От какво се страхува светът?

Лидерите на държавите по света се притесняват основно от две неща за следващата година – безработица и ръст на неравеството в доходите. Това сочи изследване на Световния икономически форум (WEF).

Организацията, която всяка година събира световния елит в луксозния швейцарски ски курорт Давос, направи списък с десетте основни проблема, които вероятно ще тревожат лидерите в идните 12 до 18 месеца. Нарастващото неравенство в доходите оглавява класацията, която се основава на анкети сред 1800 експерти, включително бившия американски вицепрезидент Ал Гор и бившия британски премиер Гордън Браун.

„Докато богатите хора в света продължават да трупат рекордно богатство, средната класа изпитва затруднения“, казва Гор в доклада. „Опасностите от пренебрегването на неравенството са очевидни“, предупреди друг експерт Амина Мохамед, специална съветничка на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по планирането след 2015 г., предаде БГНЕС.

В миналогодишния доклад „Прогнози за световния дневен ред“ неравенството в доходите беше поставено на второ място след безпокойството от конфликтите и напрежението в Сирия и Северна Африка.

Липсата на увеличаване на работните места е второто най-голямо притеснение, което се изкачва от трето на второ място в последното допитване на фона на запазването непроменени на работните места и дори намаляването им в момент, когато икономиките започват да набират скорост след рецесията. В доклада се отбелязва, че „непроменените заплати допринасят за омагьосания кръг на установено неравенство чрез потиснат растеж и перспективи за заетост“.

Макар че много от притесненията са присъствали в предишни класации на WEF, тази година експертите определят две нови главоболия за политиците. Едното е нарастващата геостратегическа конкуренция, свързана например със засилващото се напрежение между Русия и Запада. То е поставено на четвърто място. Другото притеснение е засилващият се национализъм, поставен на осмо място.

„Това показва както нарастваща фрагментация на международната политика, така и недоволството от глобализацията сред народите“, отбелязва WEF. Липсата на лидерство, което миналата година беше поставено на седмо място, тази година се придвижва на трето. „Тази глобална лидерска криза е тенденция, която присъства във всички други проблеми. Опасността е, че вместо да развиват иновациите и да сътрудничат за разрешаването на социалните и икономически предизвикателства, държавите и лидерите ще продължат да се оттеглят в изолационизъм“, казва ръководителката на Global Knowledge Networks Мартира Ларкин.

Екологични проблеми също влизат в топ 10, като нарастващото замърсяване в развиващия се свят е поставено на шесто място, преди крайните метеорологични явления на седмо място и страха от воден недостиг на девето място. В класацията влиза и нарастващото значение на здравето в икономиката в момент, когато еболата опустошава общества и икономики в най-тежко засегнатите страни от Западна Африка.

В доклада се отбелязват и тежките последици от заболявания като ХИВ/СПИН, малария и туберкулоза в много страни по света. Световната банка счита, че 50% от разликата в икономическия растеж между развиващите се и развитите страни се дължи на лошо здраве и ниска продължителност на живота, отбелязват авторите на доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *