Сформирането на правителство оказа ползотворно влияние на БФБ

Последният ден от тази седмица се оказа изключително успешен за Българската фондова борса. Сформирането на новото правителство, подкрепено от стабилно мнозинство в парламента, най-после отстрани един от основните фактори за притеснение пред инвеститорите, в следствие на което родния пазар за втори пореден ден записва доста значителни ръстове. Три от основните индекси се повишават с между 1% и 2%, като основният измерител SOFIX скача до ниво от 536.62 пункта.

Все пак обемите на търговия не отбелязаха значителен скок и оборотът на регулирания пазар достига 780 хил. лева.

На челните места очаквано застанаха част от най-ликвидните емисии на пазара, като доминиращият цвят бе зеленият.

По-сериозни ръстове от 6.98% и 9.74% записаха Стара планина Холд и Индустриален холдинг България, а между 2% и 3% към пазарната си оценка добавят М+С хидравлик, Албена и Първа инвестиционна банка.

По-скромни повишения в рамките на 2% отбелязват обикновените и привилегированите акции на Химимпорт, Адванс Терафонд АДСИЦ, Софарма, Монбат, Трейс груп холд АД и др.

На пазара за компенсаторни инструменти регистрираме едва две малки сделки със земеделските бонове при цена от 58.9 стотинки за един брой.

За разлика от родния пазар, европейските акции изтриха печалбите си натрупани през седмицата, а щатските борси за момента се понижават след по-лошите от очакваното данни за заетостта в най-голямата икономика в света.

03.11-07.11.2014 г.

През по-голямата част от изминалата седмица Българската фондова борса бе изпаднала в застой, които се характеризираше с изключително ниски обеми на търговия и минимални изменения при основните индекси. Причините за това можем да търсим в предпазливостта на родните инвеститори по отношение на процесите по формиране на новото правителство и казуса с Корпоративна търговска банка. В четвъртък, обаче, отчетохме рязък скок в настроенията на инвеститорите, който доведе до ръстове между 1% и 2% при измерителите на родния пазар.

Сред поскъпващите емисии тази седмица можем да отчетем тези на Първа инвестиционна и Централна кооперативна банка, чиято пазарна оценка скача съответно с 4.96% и 6.20%.

Ръстове между 3% и 4% записват още Монбат, Спиди и Софарма имоти, а по-скромни повишения до 2% отчитат Албена, Химимпорт и Юрий Гагарин.

На отрицателна територия с понижение от 5.16% застава Спарки елтос.

На пазара за компенсаторни инструменти интерес наблюдавахме само към боновете за земеделска земя, които за последно се търгуваха.

На международните пазари най-яркото събитие за последните пет търговски сесии бе решението на Централната банка на Япония да засили паричните стимули за икономиката на страната миналия петък, което предизвика масово поскъпване на фондовите пазари по целия свят и най-вече в Азия, като американските пазари дори достигнаха ново рекордно равнище. През настоящата седмица, обаче, обстановката се успокой и европейските борси се колебаеха между печалби и загуби.

10.11-14.11.2014 г.

Настроенията на Българска фондова борса през тази седмица ще са доста по-позитивни в сравнение с последните няколко месеца, които бяха характеризирани от ниска ликвидност и слаб интерес от страна на инвеститорите. Сериозните ръстове от последните два дни на миналата седмица показват, че определено има апетит за покупки от страна на борсовите играчи, които искаха да се възползват от достигнатите ниски нива на пазара. Сформирането на новото правителство, което засега е подкрепено от стабилно мнозинство в парламента, беше очаквано и необходимо, за да отпадне част от неизвестността на пазара, което от своя страна може да отключи един стабилен ръст до края на годината.

Българска народна банка тази седмица няма да публикува нови данни, но за сметка на това Националният статистически институт ще ни предостави доста важна информация за третото тримесечие на тази година. Ще разберем Брутния вътрешен продукт на страната, както и доходите, разходите и потреблението на домакинствата. Освен това ще видим и статистика за наетите лица и средната работна заплата в страната, както и наблюдение на работната сила и индексите на цените в селското стопанство през третата четвърт от годината.

В хода на седмицата ще получим и статистика за вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни съответно за август и септември, както и индексите на потребителските цени и инвестиционната активност в промишлеността за октомври.

Последните няколко седмици на международните фондови борси върнаха възходящото движение на цените на акциите след негативните корекции през септември и октомври. Американските пазари дори достигнаха нови исторически рекордни стойности, но тези ръстове са до голяма степен зависими от щедрите обещания на най-големите централни банки по света за продължителна стимулираща парична политика. В петък можем да очакваме прогнозните данни за брутния вътрешен продукт на страните от еврозоната, които могат да дадат индикации на инвеститорите за реалния икономически растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *