От началото на февруари Русия е обещала да даде на своите съюзнически държави 3.5 милиарда долара

От началото на февруари Русия е обещала да даде на своите съюзнически държави 3.5 милиарда долара и 100 милиарда рубли. Това пише вестник „Ведомости“. Ако Русия поетите задължения в максимален обем, то това ще струва на Москва 12 милиарда долара, отбелязва „Коммерсант“.

Москва е готова да предостави кредит на Белорусия за 1 милиард долара в допълнение към милиарда, вече предоставен на Минск през ноември 2008 г. Освен това, Белорусия претендира за кредит от 100 милиона рубли. Ако по-рано от Министерството на финансите на Русия заявяваха, че не разглеждат такава възможност, то на 3 февруари финансовият министър на Русия Алексей Кудрин заяви, че този въпрос се проработва. По думите на държавния секретар на съюзната държава Павел Бородин, 100 милиарда рубли Белорусия ще получи още през първото полугодие на тази година.

Русия също атака обеща да даде на Куба над 350 милиона долара, а на Киргизия безвъзмезден грант от 150 милиона долара и държавен кредит за 2 милиарда долара. Бишкек ще получи и кредит от 300 милиона долара във вид на облекчен кредит за 40 години с лихва от 0.75% и отсрочка от 7 години от началото на платежа. Освен това, Москва обеща да отпише външния дълг на Киргизия в размер на 180 милиона долара в замяна на 48% от акциите на завода „Дастан“, произвеждащ компоненти за торпеда.

В Москва пристигна и делегация от Армения, оглавявана от президента на страната Серж Саргсян. При това, по-рано руски представители твърдяха, че Армения се е обърнала към Москва с молба за кредит, но конкретна сума не бе съобщена.

Изданието също така отбелязва, че на срещата на ЕврАзЕС, която ще се проведе в близките дни в Москва, ще се обсъжда създаването на Антикризисен фонд с обем на средствата от 10 милиарда долара. Предполага се, че парите за фонда ще бъдат дадени от Москва и Астан. На Русия се падат най-малко 60% от тази сума.

BgNewsroom.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *