От Съюза на икономистите в България предупреждават: има опасност от принудителна пауза в бюджетирането!

Изборите минаха. Резултатите са ясни и красноречиви. Политиците са свръхангажирани дапресмятат шансовете на различен тип коалиции.Времето обаче не чака. Имаме предвид кономическото време. И по-точно – взривоопаснатаситуация в публичните финанси, която е обвързана с точно фиксирани срокове за действие.

Етокакво пише вЗакона за устройството на Държавния бюджет:

***

– до 15.10. на т.к.г. министърът на финансите внася проекто-бюджета за следващата к.г. в МС заразглеждане и одобрение, придружен от доклад относно неговото изпълнение;

– до 31.10. на т.к.г. министърът на финансите внася проекто-бюджета за следващата к.г. в НС заприемане;

Чл. 20 (6) на ЗУДБ посочва, че ако проекто-бюджетът не бъде внесен в необходимия срок (т.е.31.10.), то МС трябва да представи на НС мотиви за забавянето и трябва да поиска разрешениеот НС за продължаване на срока на изготвяне на проекто-бюджета.

В случай че проекто-бюджетът за следващата к.г. не бъде приет от НС, това е правно основаниеправителството да подаде оставка, да се сформира ново правителство (служебно) и то давнесе нов (или преработен) проекто-бюджет. Или парламентът, който не е приел на второчетете проекто-бюджета се саморазпуска, правят се нови парламентарни избори и на новияпарламент се предлага да гласува стария проекто-бюджет.

Алтернативно тълкуване: „Споделям тревогата, но все пак трябва да се има предвид, чесъгласно чл. 26. от Закона за устройството на държавния бюджет е възможно следното: “

(1) В случай че до началото на бюджетната година държавният бюджет не бъде приет отНародното събрание, приходите на бюджета се събират в съответствие с действащитезакони, а разходите се извършват в размери, не по-големи от размера на разходите засъщия период на предходната година, и като се отчитат влезли в сила нормативни актовена Народното събрание и Министерския съвет, които предвиждат допълнителни илинамалени бюджетни средства.

(2) Ако приходите не покриват разходите, Министерският съвет може да ползва месечнодържавен кредит, включително и чрез емисии на държавни ценни книжа, в размер не повечеот половината от средномесечния му размер за предходната година.“.

Фактически служебното правителство ще трябва да работи по бюджета за 2013 г.”

***

Досега в България се е налагало да се работи по първия вариант. Но днес ситуацията екоренно различна. Има вероятност до края на месеца да не се състави редовно правителство.

Следващото НС (при новото разпределение на местата за депутати и очевидните различиямежду партиите) трудно ще постигне съгласие по подготвения от служебния кабинет проект заактуализация на бюджета. Изправени сме пред опасността да се провали и законоустановениятсрок за приемане на новия бюджет за 2015 г.

Като прибавим и висящия казус с КТБ, става ясно, че сме изправени пред опасността от блокажна фиска и на нормалното функциониране на бюджетната дейност на държавата. Стигне ли седо там, жизнено важни системи, разчитащи на финансови трансфери, ще спрат своята работа.Всичко това се случва в решаващ момент от задвижването на новата финансова програмна ЕС -до 2020 г., когато всяка държава член на общността се конкурира с останалите пристартирането на програмите.

За опасността от принудителна пауза в бюджетирането експертите на Съюза на икономиститев България предупредиха още преди седмици; на срещата в Министерство на финансите,състояла се на 29 септември, 2014 г. по повод на проекта за актуализация на бюджета за 2014.и искането за нов външен заем, посочихме отново този риск. До днес-никаква реакция!

Отправяме поредния предупредителен сигнал към кандидатите за съставяне на коалиционенкабинет: не подценявайте икономическия риск! Предупреждението е и към президента наБългария, който е призван да играе конструктивна и балансираща роля в кризисни моменти!

Проф. Кръстьо Петков

Председател на УС на СИБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *