От утре влизат в сила новите правила за работа с COBOS

От утре, 10 май, влизат в сила измененията в Правилата за работа със системата COBOS и във връзка с това днес между 16:10 и 17:00 ч. временно ще бъде спрян достъпът на всички клиенти на абонати на системата, съобщи БФБ-София.

Считано от 10 май ще бъде преустановен достъпът на потребителите с повече от един издаден активен сертификат, а активните им поръчки ще бъдат изтрити.

Администраторите на COBOS ще имат възможност днес след 13:00 ч. да деактивират своите клиенти с повече от един активен сертификат.

Съгласно новите правила при подаването на поръчки за сключване на сделки с ценни книжа, клиентите ще подават и информация дали към момента на подаване на поръчката са служители или членове на управителен или контролен орган на емитента, за който се отнася тя, или са свързани лица с него по смисъла на Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). При подаването на поръчките клиентите ще предоставят и информация дали са служители, или членове на управителен или контролен орган на абоната, към който се подава поръчката.

Промените предвиждат още подаване на информация за произхода на средствата при сключване на поръчки за покупка, когато те са на стойност над 30 хил. лева. Тази промяна се въвежда съгласно изискванията на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

При подаване на заявление за издаване на сертификат чрез пълномощник задължително ще се подават нормативно изискуемите документи по Наредба № 1 на КФН за изискванията към дейността на инвестиционните посредници.

Съветът на директорите на БФБ прие и решение след края на всяка търговска сесия борсата задължително да генерира индивидуален отчет към всеки един посредник за сключените от него сделки за сметка на клиенти, които отговарят на един или повече от признаците за манипулиране на пазара на финансови инструменти по Приложение № 1 към ЗПЗФИ.

Отчетът ще е достъпен посредством сайта на борсата от потребителите с администраторски сертификат. Едновременно с това същата информация ще се подава и към Комисията за финансов надзор посредством Системата за надзор върху търговията с ценни книжа.

Допълнително, с оглед засилване на контролните функции на борсата, Съветът взе решение и за доразработване на съществуващата система за надзор върху търговията с ценни книжа, с цел въвеждане на спомагателни филтри, отсяващи определени сделки или поредица от сделки, за които съществува съмнение за нарушение на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *