Новите е-паспорти – свръхзащита и улеснени онлайн операции

От: Десислава Попова

След 31 октомври тази година новоиздаваните български документи за самоличност ще съдържат биометрични данни. Такива са плановете на правителството, като преди да се случи това трябва да бъде проведен търг за избор на независим консултант при изграждането на нужната инфраструктура, която ще е собственост на държавата.

Принципно новите електронни документи (е-паспорт и е-лична карта) няма да се различават на външен вид от досегашните, поясни на пресконференция днес Димитър Богачев, технически мениджър на швейцарската WISeKey, която ще е сред участниците в търга.

На електронния паспорт ще има лого, от което ще става ясно, че е защитен с чип, в който са вградени биометрични данни – пръстов отпечатък и сканирано изображение на ретината), както и електронен сертификат, който ще се издава от българското правителство. Тези данни ще бъдат недостъпни за неоторизирани институции или лица, подчерта Богачев. По думите му няма възможност новите документи да бъдат фалшифицирани, променяни или копирани. Благодарение на новия е-паспорт ще се ускори преминаването през граници, защото процедурата е опростена, като данните не се записват никъде, а само се сравняват на място.

Електронната лична карта също ще има вграден чип със снимка, пръстов отпечатък и сертификат от правителството. Тя ще бъде сигурна платформа за бъдещото електронно правителство, като целта е да се превърне в универсален документ, с който да се извършват редица онлайн операции – плащане на осигуровки и данъци, регистрация на автомобил, проверка на здравното досие, гласуване от дома. WISeKey вече e обезпечила първата в света система за интернет гласуване в Швейцария, поясниха от компанията.

За да се гарантира сигурността на данните, при вграждането им в чипа те трябва да бъдат криптирани и „заключени” със специален уникален код. Ако бъде загубен документът, кодът се блокира и влиза в „черен списък“ на невалидни кодове, като не може да бъде използван повече.

Чрез бъдещата инфраструктура правителството ще има възможност да издава сертификати за електронната сигурност на личните документи, както и да регламентира нивата на достъп до информацията в тях.

„Надяваме се проектът да стартира възможно най-скоро, въпреки че заложеният срок (1 ноември) е твърде оптимистичен“, каза Антони Джамбазов, мениджър продажби в компанията. По думите му трудно може да конкретизират както сроковете, така и необходимата инвестиция, защото първо трябва да се изготви точно задание от страна на правителството.

Сроковете на валидност и цената на новите документи ще се определят от държавата. По принцип изготвянето на електронните документи излиза около два пъти по-скъпо от това на старите, но крайната цена зависи от това доколко правителството ще финансира издаването им. В различните държави цените варират обикновено между 13 и 50 евро, като в Австрия например цената е 70 евро, а в Македония – 24 евро, посочи Джамбазов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *