Промоции и нови услуги предлагат взаимните фондове в битката за вложители

Активите на новия договорен фонд (ДФ) Статус финанси достигнаха 600 000 лева за първите четири работни дни от началото на публичното му предлагане на 2 май. С това фондът изпълни законовия минимум от половин милион лева и ще стартира цена на обратно изкупуване на дяловете си.

Набраните средства са почти изцяло от физически лица, като общо 67 юридически и физически лица са се възползвали от промоцията на дружеството, уточниха от ДФ Статус финанси.

През първите две седмици от публичното предлагане покупката на дялове от Статус финанси се извършва без да се плащат таксите по емитиране на дяловете. Този срок изтича на 15 май. Новият фонд ще инвестира в акции на финансови компании, основно банки от Балканския регион и Европейския съюз. Освен него, УД Статус капитал управлява и Договорния фонд Статус нови акции, който води в класацията по доходност от началото на годината с около 34% печалба. Неговата насоченост е към инвестиции в акции от България, Румъния, Сърбия и Хърватска и в момента има 270 вложители според данни от дружеството.

За първи път в България управляващото дружество Алфа Асет Мениджмънт стартира услугата онлайн търговия с взаимни фондове. Тази услуга позволява закупуване на дялове от взаимните фондове на дружеството по интернет, като по този начин спестява на клиентите не само време, но и неудобството да идват лично до офиса на дружеството. На пресконференция на 10 май ще бъдат представени детайли по новата услуга на УД Алфа Асет Мениджмънт.

В края на април от УД Капман Асет Мениджмънт АД пък предоставиха нов начин за финансиране на инвеститорите срещу обезпечение на акции или дялове. Инвестиралите в ДФ Капман Макс и ИД Капман Капитал ще получат възможност за допълнително финансиране чрез лизинг от „Дженерал Лизинг” АД. Максималният размер на допълнителното финансиране е до 50% от текущата пазарна стойност на направената от клиента инвестиция в „Капман Капитал” и/или „Капман Макс”. Нивото на лихвения процент е съобразено с типа на фонда, в който ще бъде инвестирана сумата, както и с очакваната норма на печалба.

Допълнителното финансиране упражнява така наречения лостов ефект. Инвеститорът получава заемен капитал с цел увеличаване нормата на печалбата. Максималният срок за погасяване на допълнителното финансиране е до 3 години. Като обезпечение служат единствено притежаваните от клиента ценни книжа (акции/дялове от взаимните фондове на финансова група „Капман”).

От началото на май Investor.bg стартира модул за сравнение на доходността на взаимните фондове, като чрез него фондовете могат да бъдат сортирани по тип и по доходност за последните 6 месеца, последните 12 месеца, от началото на годината или от началото на публичното предлагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *